Tuesday, October 14, 2008

Caci cu noi este Dumnezeu

http://www.youtube.com/watch?v=mOaCxn7v7JQ

Despre ajutorarea aproapelui

Un frate l-a văzut pe avva Nistheroos îmbrăcat cu două tunici şi l-a întrebat: „Dacă vine un sărac şi-ţi cere o haină, pe care i-o dai?”. El a răspuns: „Pe cea mai bună”. Fratele zice: „Şi dacă vine şi altul să-ţi ceară, lui ce-i dai?”. Bătrânul zice: „Jumătate din cealaltă”. Fratele zice: „Dacă vine şi al treilea să-ţi ceară, ce-i dai?”. El zice: „Rup din ce-a rămas şi-i dau jumătate, iar cu restul îmi acopăr şoldurile”. Celălalt zice: „Şi dacă cineva îţi cere şi bucata aceasta?”. Bătrânul zice: „I-o dau şi mă ascund undeva, până când Dumnezeu îmi trimite cu ce să mă acopăr, căci eu nu cer de la nimeni alta”. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)

Thursday, October 9, 2008

De-ai lua pe umar Crucea

..Ia-ţi crucea ta în fiecare zi... (Luca 9,23)

Înainte de a-ţi trimite Crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi atotvăzători, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cîntărit-o în mîinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decat o poţi duce.
Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvîntat-o şi ţi-a pus-o pe umeri.
Deci este a ta şi o poţi duce !Roagă-te ca Dumnezeu sa-ţi întărească umerii credinţei şi aşa urcand Golgota cu răbdare şi nădejde să ajungi să te bucuri de Înviere.

De-ai lua pe umar Crucea
http://www.youtube.com/watch?v=hS8VZYMW_AU
Rugaciunea de mai jos face parte din Acatistul Sfintei Cruci care se sarbatoreste pe 14 septemebrie. Este o pilda pentru viata noastra de aici. Fiecare om sa-si ia crucea si sa se bucure de povara ei. Nu trebuie sa asteptam ca viata sa ne fie usoara si nici sa ne intristam de greutatea ei. Parintele Mihail de la Biserica Sfantul Antonie de pe Sararie spunea duminica aceasta la predica ca multe sunt cererile credinciosilor, mai ales pentru aceasta viata, pentru sanatate si usurarea greutatilor. Dar daca am avea ocazia sa stam in fata Domnului si El ne-ar intreba “ce vrei omule?” cel mai important raspuns ar trebui sa fie: mantuirea! Pentru ca daca ne dorim mantuirea nu vom mai fi atat de legati de bucuriile trecatoare ale acestei lumi. Tot din predica parintelui am retinut ca nu intotdeauna ceea ce cerem in rugaciune este spre binele nostru. Domnul vede in profunzime nevoia noastra, stie ce are sa se intample cu viata noastra. Uneori se dovedeste eronata dorinta noastra si dupa un timp unii realizeaza ca ar fi fost pierduti daca Dumnezeu le-ar fi indeplinit acea dorinta adresata candva. De aceea, e bine sa cerem lui Dumnezeu in primul rand MANTUIREA, restul vine de la sine. Domnul stie mai bine decat noi de ce avem nevoie. Incredintati-va Lui!

Saturday, October 4, 2008

Cateva cuvinte ale Lui“Am fost răstignit împreună cu Mesia, şi trăiesc…dar nu mai trăiesc eu, ci Mesia trăieşte în mine.Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul Lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine”( Galateni 2, 20-21
Bratele parintesti grabeste a mi-le deschide, si nu trece acum cu vederea inima mea cea saracita, caci catre Tine, Doamne, strig cu umilinta: gresit-am la cer si inaintea Ta.
Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi;
Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.
Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi şi veţi fi iertaţi.

Toate par intunecate si grele cuiva fara Hristos. Pentru a dobândi rabdare în întristari si în încercari, crede ca toate se fac în viata noastra cu voia lui Dumnezeu. Pana la o vreme va suferi cel indelung-rabdator, dupa aceia ii va rasari veselie. Caci insusi Dumnezeu a zis:<>. Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi si v-am randuit sa mergeti si roada sa aduceti, si roada voastra sa ramana, ca Tatal sa va dea orice-i veti cere in numele Meu. Eu sunt viata, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acesta aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic. Cel care ma asculta pe Mine nu se va rusina si cei care lucreaza intru Mine nu vor pacatui. Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui: si va intra si pasune va afla. Toti cei ce va chema numele Domnului se va mantui. Nu te teme, ca Eu sunt cu tine, nu privi cu ingrijorare, ca Eu sunt Dumnezeul tau. Eu iti dau tarie si te ocrotesc si dreapta Mea cea tare te va sprijini. Adevarat graiesc voua: daca veti avea credinta cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut. O copiii mei, ne spune El, de ce figiti de Mine si riscati sa va pierdeti sufletele? Nu vedeti; va departati de Mine si mergeti pe drumul fara intoarcere. Eu nu va vreau pieirea. Ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca isi pierde sufletul? Sau ce ar putea sad ea omul, in schimb pentru sufletul lui?. Iata, Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine. Celui care va birui, ii voi da sa stea cu Mine pe scaunul Meu de domnie, precum am biruit si Eu si am stat cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie, cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericilor Duhul. Intrati pe poarta cea stramta. Caci larga este poarta si lata calea ce duce la pieire. Si multi sunt cei care intra pe ea. Caci stramta este poarta si ingusta calea care duce la viata, si putini sunt cei care o afla. Cel ce va rabda toate pana la sfarsit, acela se va mantui. Privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul omului. Cerul si pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. ,,Fiule, tine cu tarie invatatura si nu o parasi; pazeste-o, caci ea este viata ta.”,,Oare nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant, care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu.,,Imparte painea ta cu cel flamand, adaposteste in casa pe cel sarman si pe cel gol imbraca-l. ,, Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua”.,,Fii credincios pana la moarte si-ti void a cununa vietii”.

Hristos spune: „Eu sunt părintele tău, Eu sunt fratele tău, Eu sunt mirele sufletului tău, Eu sunt scăparea ta, eu sunt hrana Ta, Eu sunt îmbrăcămintea ta, eu sunt rădăcina ta, Eu sunt sprijinul tău, Eu sunt tot ce-ţi doreşti tu. Când Mă ai pe Mine, nu-ţi lipseşte nimic. Eu sunt slujitorul tău, pentru că am venit să slujesc, nu să fiu slujit. Eu sunt prietenul tău şi mădular al trupului tău şi capul tău şi fratele tău şi sora ta şi mama ta. Eu sunt toate pentru tine. Nu trebuie decât să stai lângă Mine. Pentru tine, Eu M-am făcut sărac şi pribeag, pentru tine am ridicat crucea şi am coborât în mormânt, am venit pe pământ pentru tine, trimis de Tatăl, iar în cer Mă rog pentru tine Părintelui Meu. Tu eşti totul pentru Mine, şi frate şi împreună-moştenitor şi prieten şi mădular al Trupului Meu. Ce vrei mai mult decât atât? De ce Îl dispreţuieşti pe Cel care te iubeşte atât de mult?”,,Caci cuvantul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.Eu sunt vita cea adevarata si Tatal Meu este lucratorul. Orice mladita care nu adduce roada intru Mine, El o taie; si orice mladita care aduce roada, El o curateste, ca mai multa roada sa aduca. Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic. Daca cineva nu ramane in Mine, se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si se ard.Nu sunt cumplite viforele pentru acela in al carui suflet straluceste faclia focului Tau. Imprejur - vreme rea si intuneric, groaza si urlet de vijelie; iar in sufletul lui pace si lumina: acolo e Hristos ! Si inima canta: Aliluia!Domnul ma paste si nimic nu-mi va lipsi. La loc de pasune, acolo m-a salasluit; la apa odihnei m-a hranit. Sufletul meu l-a intors, povatuitu-m-a pe cararile dreptatii pentru numele Lui. Ca de voi si umbla in mijlocul mortii, nu ma voi teme de rele; ca Tu cu mine esti. Toiagul Tau si varga Ta, acestea m-au mingiiat. Gatit-ai masa inaintea mea, impotriva celor ce ma necajesc; uns-ai cu untdelemn capul meu si paharul Tau este adapindu-ma ca un puternic. Si mila Ta ma va urma in toate zilele vietii mele, ca sa locuiesc in casa Domnului, intru lungime de zile. Iata, Mirele vine!Iata mirele vine în miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind; iara nevrednic este iarasi pe carele va afla lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul sa nu te îngreuiezi, ca sa nu te dai mortii, si afara de împaratie sa te încui. Ci te desteapta strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt esti Dumnezeule; pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu,miluieste-ne pe noi.sa va smeriti! sa le suferiti pe toate! exersati-va in smerenie si rabdare. sa castigati rabdare in sufletul vostru!CEL CE ARE PACE IN SUFLET, INLAUNTRUL LUI, ACELA SI IN TEMNITA SE SIMTE CA IN RAI.:”luati jugul Meu asupra voastra si va smeriti cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre. caci jugul Meu este bun si sarcina Mea usoarapartea si soarta celor ce vor sa se mantuiasca este suferinta. cand suferim trebuie sa ne bucuram.Roada Duhului este dragoste, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credintza, blandetzea, infranarea, curatia, impotriva unora ca acestea nu este lege…BUCURIA este taria dragostei. PACEA este siguranta dragostei. INDELUNGA RABDARE este rabdarea dragostei. BUNATATEA este purtarea dragostei. FACEREA DE BINE este caracterul dragostei. CREDINCIOSIA este increderea dragostei. BLANDETEA este smerenia dragostei. INFRANAREA POFTELOR este biruinta dragostei……“”Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.” - cuvant aplicabil nu doar pt lipsa paharului de apa, vizitei in inchisoare si coltului de paine, dar si pt lipsa cuvantului bun , gandului bun la om

Daţi şi se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura.