Sunday, July 12, 2009

Ne vorbeste Valeriu Gafencu

Crestinii nu pot primi pacea ispititoare a Satanei, crestinii nu vor accepta decat pacea lui Hristos, oricat de multe sacrificii li se vor cere.
Cine crede fara a fi si un misionar, acela n-a cunoscut frumusetea credintei.
Raman ostas credincios al Bisericii, caci in aceste vremuri Iisus trebuia sa fie in temnita. Sunt cutremurat si fericit ca mi se ofera moartea pentru El.
Sa nu parasiti niciodata Biserica, chiar daca veti intampina mari impotriviri in statornicirea adevarului.
Cred ca numai cu adevarul Evangheliilor isi poate gasi omul liniste in suflet.
Sa dati slava lui Dumnezeu toata viata.
Oamenii trebuie sa fie sfinti.
Vrajmasii lui Hristos au dezlantuit cea mai mare si cea mai cruda prigoana asupra crestinilor.
Acum cine crede trebuie sa stea gata de moarte.
In suferinta m-am putut cunoaste pe mine insumi, mi-am putut cunoaste goliciunea si nimicnicia. Azi ma vad un pacatos, cel mai pacatos om.
Sunt fericit, caci daca mi-i ingradita libertatea fizica de catre legile omenesti, prin zidurile inchisorii, Dumnezeu mi-a daruit libertatea sufletului prin trairea Iubirii - si aceasta libertate este bunul suprem pe care l-as fi putut castiga in lumea aceasta plina de desertaciuni.
Cei ce m-au lovit m-au impins mai tare in bratele Domnului si pentru aceasta le multumesc.
Ma rog pentru prieteni, pentru crestini si pentru mantuirea din ceasul al unsprezecelea a dusmanilor.
Suferinta, oricat ar fi de grea, nu are alt sens decat curatirea sufletului dornic de mantuire.
Doresc sa stiu ca sunteti pregatite sa primiti cele mai grele loviituri cu credinta ca, dincolo de aceasta viata trecatoare, exista o alta viata, vesnica, fericita, o patrie cereasca fara hotar, care merita orice jertfa, oricat de mare.
Numai cine a gustat din bucuriile adanci ale sufletului le poate intelege.
Nu numai in manastire este mantuit omul.
Eu m-am pregatit si ma pregatesc mereu sa devin crestin.
Sa nu asteptati fericirea sa vina din alta parte decat dinauntrul vostru, unde salasluieste Hristos.
Trebuie sa stam sub povata duhovnicului, care inlatura voia nepriceputa, facand loc voii lasate de Dumnezeu in fiecare dintre noi; ca daca nu stam sub povata duhovnicului, putem intra in rataciri mai mari ca patimile.
In toate imprejurarile roaga-te lui Dumnezeu sa se implineasca voia Lui.
Simt iubirea Mantuitorului Hristos si la El alerg cand vin ispitele asupra patimasului meu trup; si Domnul ma ajuta si-mi da puteri sa birui raul.
Telul de capetenie al vietii noastre trebuie sa fie o permanenta pregatire pentru ziua invierii crestine.
Crezul pentru care rri-am jertfit cerea o viata grea si-o moarte de martir.
Alta este viata decat cea pe care si-o inchipuie omul. Altul este omul insusi decat ceea ce se inchipuie el a fi. Altul este adevarul, decat cel pe care si-l imagineaza mintea omeneasca. Adevarul este Hristos, Cuvantul lui Dumnezeu. Cautati sa va apropiati sincer de Hristos si lasati lumea cu pacatele ei in pace.
Pacatul este a doua rastignire adusa Mantuitorului; acum il scuipa in fata cei ce sunt botezati, acum cununa de spini l-o pun cei ce se numesc crestini, acum ii dau palme, acum ii bat piroanele, acum il impung cu sulita cei pentru care a suferit batjocoriri si batai si pentru care si-a dat sangele pe Golgota.
Acest secol a dat noian de sfinti si de martiri, numai ca nu-i cunoastem. Hristos este prezent in lumea de azi prin sfinti, martiri, marturisitori si eroi. Dar lumea de azi nu e solidara cu sfintii ei, caci nu le poate urma exemplul. Daca sfintii de acum ar fi fost la inceputurile crestinismului, toata suflarea crestina ar fi trait cu ei, prin ei, catre ei. Noi nu suntem crestini si de aceea nu ne cunoastem sfintii.
Extras din "Din temnite spre Sinaxare"