Saturday, June 7, 2008

Cuvinte de învăţătură Sf. Ioan Gură de Aur
“În ceea ce priveste evlavia, sărăcia ne este mai de folos decât bogătia si munca mai bine decât trândăvia, mai ales pentru că bogătia devine o piedică, chiar si pentru cei care nu i se dedică întru totul. Dar atunci când trebuie să lăsăm deoparte furia, să ne îmblânzim pizma, să ne îmblânzim mânia, să aducem Domnului rugăciunile noastre si să ne arătăm, după cum se cuvine, rationali, blânzi, binevoitori si iubitori, cum ne-ar putea sărăcia împiedica de la acestea? Căci ajungem la acestea nu cheltuind bani, ci făcând alegeri potrivite. Milostenia mai presus de toate se face cu bani, dar chiar si ea străluceste mai mult atunci când milostenia o facem din sărăcia noastră. Văduva care a adus cei doi bănuti era mai săracă decât oricine, dar ea a dat mai mult decât toti”.
însă, mai mult decât tuturor oamenilor, le este interzis să îndrepteze cu de-a sila poticnirile păcătosilor… oamenii trebuie făcuti mai buni nu prin folosirea fortei, ci convingându-i. Nu avem nici autoritatea, dată nouă de lege, de a îi împiedica pe păcătosi, nici n-am ști, dacă am avea-o, cum să o folosim; căci Dumnezeu dăruieste cunună celor care se opresc de la rău nu prin fortă, ci din alegerea proprie”.
“Când un arcai vrea să tragă săgetile sale cu folos, el se îngrijeste mai întâi de pozitia lui, asezându-se corect în fata țintei. si voi, care vă pregătiti de a săgeta capul vicleanului diavol, ar trebui să faceti la fel. Să ne îngrijim mai întâi să ne punem în rânduială simturile si apoi de buna asezare a gândurilor noastre.”
“Chiar de-am fi făcut o mie de fapte foarte virtuoase, încredintarea noastră că vom fi auziti de Domnul să se întemeieze pe încrederea în mila lui Dumnezeu si în iubirea Lui pentru noi. Chiar dacă suntem desăvârsiti în virtute, vom fi mântuiti doar din mila Domnului.”
“De ce lovesti aerul si de ce alergi în zadar? Orice lucrare are scopul ei, fireste. Atunci spune-mi, care e rostul tuturor lucrărilor lumii? Vă provoc să răspundeti! Este desertăciuna desertăciunilor: toate sunt desertăciune.”

No comments: